Samen met uw verpleegkundige bespreekt u welke zorg u nodig heeft in de laatste levensfase. Dit kan de wijkverpleegkundige of de transferverpleegkundige in het ziekenhuis zijn. Als u palliatief terminale zorg nodig heeft, noteert de wijkverpleegkundige dit in uw dossier.
Krijgt u al zorg vanuit de de Wet langdurige zorg (Wlz)? Neem dan contact op met het zorgkantoor in uw regio. Zij helpen u met eventueel extra budget voor zorg in de laatste levensfase.
Misschien wilt u het liefst thuis blijven, in de buurt van familie of vrienden. Maar soms is dat niet mogelijk. Dan kunt u ook kiezen voor een Bijna Thuis Huis, hospice of een zorginstelling. Wat zijn de verschillen en hoe zit het met de vergoedingen? Dat leggen we hieronder uit. Houd er rekening mee dat vergoeding bij een ongecontracteerde zorgverlener mogelijk lager is.
Als u het liefst thuis blijft, kunnen we kijken of u verzorgd kan worden in uw eigen vertrouwde omgeving. Bijvoorbeeld in uw eigen huis.
Het is ook mogelijk om extra hulp van een vrijwilliger te krijgen. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij de VPTZ.
Vergoeding: Vergoed uit de basisverzekering. U betaalt hiervoor geen eigen risico. Lees meer over de vergoeding verpleging en verzorging thuis.
Dit is een soort hospice zonder verpleegkundigen in dienst. U wordt in een huiselijke omgeving door getrainde vrijwilligers verzorgd. Zij worden ondersteund door wijkverpleegkundigen.
Vergoeding: De verpleging en verzorging wordt uit de basisverzekering. U betaalt hiervoor geen eigen risico. U betaalt wel een eigen bijdrage voor het verblijf. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden dit. Lees meer over de vergoeding in een hospice.
Een high care hospice is gespecialiseerd in palliatief terminale zorg. Hier is altijd een verpleegkundige aanwezig om verpleegkundige zorg te geven. Vergoeding: Deze zorg valt onder eerstelijnsverblijf en wordt uit de basisverzekering vergoed. U betaalt hiervoor eigen risico. Lees meer over de vergoeding van Eerstelijnsverblijf. Soms kunt u kiezen voor extra luxe opties tijdens uw verblijf. Hier betaalt u dan een eigen bijdrage voor. De eigen bijdrage voor extra opties wordt niet vergoed uit onze aanvullende verzekering.
In een zorginstelling hebben ze soms een afdeling (unit) voor palliatieve zorg. Bijvoorbeeld in een verpleeghuis. U kunt ook kiezen om hier verzorgd te worden.
Vergoeding: Deze zorg valt onder eerstelijnsverblijf en wordt uit de basisverzekering vergoed. U betaalt hiervoor eigen risico. Lees meer over de vergoeding van Eerstelijnsverblijf.
Soms kunt u kiezen voor extra luxe opties tijdens uw verblijf. Hier betaalt u dan een eigen bijdrage voor. De eigen bijdrage voor extra opties wordt niet vergoed uit onze aanvullende verzekering.
Kiest u voor zorg thuis? In onze Zorgzoeker vindt u gecontracteerde thuiszorgorganisaties in uw buurt. Zij helpen u om de zorg te regelen. Kiest u voor een ongecontracteerde thuiszorgorganisatie? Dan betaalt u een deel van de zorg zelf. En heeft u een machtiging nodig. Bekijk hier hoe u deze zorg aanvraagt. Wilt u deze zorg met een persoonsgebonden budget (pgb) regelen? Dan heeft u een verklaring van uw huisarts nodig.
U kunt uw wensen rond medische behandelingen vastleggen in een wilsverklaring. Bijvoorbeeld dat u niet gereanimeerd wilt worden. De overheid legt hier uit hoe u deze wilsverklaring schrijft.