Als mantelzorger heeft u de mooie taak op u genomen om te zorgen voor een familielid of vriend. Soms kan het ook even te veel zijn. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Wij bieden hulp bij mantelzorg.
Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kunt u een vergoeding krijgen voor de mantelzorgmakelaar of vervangende mantelzorg (respijtzorg).
Een mantelzorgmakelaar neemt allerlei regeltaken van u over, op het gebied van zorg, welzijn en financiën.
U krijgt een professionele verzorger die de zorg voor uw naaste overneemt. Zo heeft u even tijd voor uzelf.
Als mantelzorger zorgt u voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is en met wie u een persoonlijke band hebt. Een mantelzorger is geen beroepskracht. Veel mensen realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn en welke belasting dat met zich meebrengt.
Heeft u de zorg voor iemand met dementie? Alzheimer Nederland brengt in kaart wat er leeft onder mantelzorgers. U kunt helpen door uw ervaring te delen.
Werk combineren met mantelzorg is niet makkelijk. U bent minder flexibel vanwege uw werktijden, terwijl u de momenten van mantelzorg niet altijd kunt kiezen. Bovendien kunt u zich zo verantwoordelijk voelen voor uw zorgtaken dat uw werk er gewoon even niet meer bij past in uw hoofd.
Het is de kunst om werk, zorg en privé in balans te houden. Zorg daarom dat u weet waar uw grenzen liggen. U kunt dan op tijd hulp van anderen vragen, voordat de combinatie werk en mantelzorg teveel wordt. Praat erover met vrienden, uw leidinggevend of collega's. Of met een steunpunt mantelzorg of een mantelzorgmakelaar. Zo kunnen ze u helpen om werk en zorg in balans te houden. Samen sterk! Vraag u bijvoorbeeld af:
Met openheid creëert u wederzijds begrip. Praat daarom over uw mantelzorgsituatie. Uw leidinggevende en collega's weten dan wat er speelt en u kunt samen zoeken naar oplossingen wanneer dat nodig is. Omdat de mantelzorgsituatie bespreekbaar is en 'er mag zijn' kunt u ook af en toe uw hart luchten. Door open te zijn, is het bovendien makkelijker om te voorkomen dat:
Gaat u een gesprek aan met uw werkgever? Bereid uw gesprek dan goed voor:
Werkgevers zien graag eigen verantwoordelijkheid. Laat daarom ook zien wanneer u uw werk en zorg in balans hebt. Daarmee geeft u een positief signaal af.