Samen werken aan gezondheid met het vitaliteitsbudget

IZA is al bijna 70 jaar de zorgverzekeraar voor gemeenten, provincies, waterschappen en brandweer
Een gezonde organisatie is een organisatie met vitale medewerkers. En dat vinden we net zo belangrijk als u. Het vitaliteitsbudget komt hierbij van pas. Maar wat is het vitaliteitsbudget nu precies? En wanneer heeft u er recht op en wat kunt u ermee? Wij leggen het u graag uit.

Het vitaliteitsbudget

Het vitaliteitsbudget van IZA Zorgverzekering is een bedrag dat u kunt gebruiken om interventies in te zetten om uw medewerkers vitaal te houden. U kunt dit budget bijvoorbeeld inzetten voor een training over werkgeluk of een workshop over mentale veerkracht.

Wat is het vitaliteitsbudget?

  • Sinds 2021 stelt IZA Zorgverzekering een vitaliteitsbudget beschikbaar voor werkgevers die vallen onder VNG, IPO, Vereniging van Werken voor Waterschappen (Vwvw), of WSGO.
  • U ontvangt per collectief verzekerde medewerker € 5 inclusief btw.
  • Het totale budget kunt u inzetten voor alle medewerkers, ook als zij geen gebruik maken van de collectieve zorgverzekering.
  • Uw vitaliteitsbudget voor 2025 is op 1 februari vastgesteld. Wij hebben dit per mail aan u laten weten.

Wilt u gebruik maken van het vitaliteitsbudget?

Het beschikbare budget van het IZA vitaliteitsbudget vervalt op 31 december 2025. Zorg ervoor dat u uw factuur vóór 15 december 2025 digitaal bij ons indient. Samen kunnen we ervoor zorgen dat uw medewerkers vitaler worden. Mis deze kans niet en maak gebruik van het vitaliteitsbudget voordat de deadline verstrijkt.

Wij staan klaar om u te helpen bij het vinden van een geschikte interventie voor uw medewerkers. Daarnaast bieden wij graag ondersteuning bij elke stap van dit proces.

Wilt u gebruik maken van het vitaliteitsbudget?
Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan een videobelafspraak in wanneer het u uitkomt.

5 aanbevolen interventies vanuit het vitaliteitsbudget

U kunt het vitaliteitsbudget inzetten voor verschillende interventies, trainingen of workshops. Deze mogen zowel afkomstig zijn van ons interventieplatform Mijn Bedrijfszorg als uit uw eigen netwerk. Het aanbod is enorm! Dus neem voor advies vooral contact op met uw contactpersoon. Ter inspiratie vindt u hieronder de 5 aanbevolen interventies.
Training werkgeluk

1. Training: werkgeluk

Medewerkers die werkgeluk ervaren zijn productiever, effectiever en gemotiveerder. Zij voelen zich ook op andere gebieden in hun leven gelukkiger. En dat nemen ze weer mee naar hun werk! In deze training krijgen medewerkers inzicht in wat zij écht belangrijk vinden in hun werk en privéleven. Zo werken zij aan hun persoonlijke groei en daarmee aan de effectiviteit van uw organisatie.
Training goed slapen

2. Workshop: Master your Mind

In deze interactieve workshop leren jouw medewerkers alles over mentale gezondheid. Met praktische tips en tools ontdekken ze hoe ze meer energie kunnen krijgen, stress kunnen verminderen en hun focus kunnen verbeteren. Een enthousiaste coach van Energy-Up begeleidt een inspirerende sessie waarin jouw medewerkers zelf concrete acties en doelen opstellen.
Preventief Medisch Onderzoek

3. Training:  mentaal vitaal leidinggeven

Wil jij als leidinggevende preventief aan de slag met stress? Leer signalen herkennen, erkennen én verkennen. Voorkom uitval door tijdig in te grijpen. Doe mee aan onze speciale groepstraining! We geven je de tools om stress bij je medewerkers te signaleren. Zo kun je preventief en met vertrouwen het juiste gesprek voeren. Samen ontdekken jullie de oorzaken en onderliggende problemen. En jullie komen tot een gezamenlijk plan van aanpak.

4. Vitaliteitsprogramma: Hoofd, Hart en Hormonen

In het drie weken durende programma ‘Hoofd, Hart & Hormonen’ staat vrouwengezondheid centraal binnen jullie organisatie. Dit programma is geschikt voor vrouwen in elke levensfase, collega’s die meer willen weten (ook mannen!). En leidinggevenden die het gesprek willen openen. Je krijgt praktische tips en tools om meer grip te krijgen op vrouwengezondheid en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

5. Workshop: mentale veerkracht

Dat medewerkers zich gezond en veerkrachtig voelen, is van groot belang. Hoe medewerkers omgaan met stress en tegenslagen maakt veel verschil in hoe ze hun werk doen. Een positieve kijk op het leven kan helpen om zich goed te voelen, ongeacht wat er op hun pad komt. Met deze workshop ondersteunt u medewerkers om hun eigen stresssignalen te herkennen. Daarnaast krijgen ze tips over hoe zij vervolgens met stress en tegenslagen om kunnen gaan, zodat ze veerkrachtiger worden.

Zo zet u het vitaliteitsbudget in

Dat kan heel eenvoudig in vier stappen:

  1. Check uw beschikbare budget

    Begin maart heeft u een e-mail ontvangen waarin staat hoe hoog uw totale vitaliteitsbudget is.
  2. Bekijk het aanbod

    Op Mijn Bedrijfszorg  ziet u ons overzicht van interventies, workshops en trainingen op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. Komt u er niet uit? Wij denken graag met u mee. Neem gerust contact op voor advies.
  3. Geef uw keuze door

    Heeft u een keuze gemaakt voor een interventie, workshop of training? Stem dit dan definitief af met uw contactpersoon en plan de interventie.
  4. Factureer de interventie

    Als u alles heeft afgestemd en de interventie, workshop of training is gepland, dan kunt u de interventie factureren. Uw contactpersoon helpt u hierbij.

Het platform van én voor HR-professionals

Wat u ook zoekt op het gebied van gezondheid en vitaliteit binnen uw organisatie, op welk moment dan ook. U vindt het op Gezond Werkgeverschap. Of u al heel ver bent met uw vitaliteitsbeleid of pas net begint. Of u nu iets zoekt over een specifiek onderwerp of misschien niet goed weet waar te beginnen. Dit platform helpt u als HR-professional verder met informatie en inspiratie. We helpen u op weg met tips en tools voor leidinggevenden en medewerkers: van webinars tot workshops en apps en van podcasts tot blogs en factsheets.

Heeft u nog vragen?

Heeft u behoefte aan advies? Of heeft u een vraag, bijvoorbeeld over een specifieke interventie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
Plan een videobelafspraak
Plan zelf een videobelafspraak met een zakelijk adviseur. Dat kan op een moment wanneer het u uitkomt.
Bel met uw contactpersoon
Liever telefonisch contact? Natuurlijk kunt u altijd met uw contactpersoon bellen.